Jest ona najgłębszą warstwą naszej skóry. Stanowi właściwie pokład tłuszczu, którego cieńsza czy grubsza warstwa sprawia, że jesteśmy mniej lub bardziej „opatuleni". Tłuszcz gromadzi się w drobnych woreczkach, pogrupowanych w skupiska zwane płacikami, na podobieństwo kiści winogron. Płaciki odzielone są od siebie włóknami łączno-tkankowymi, tymi samymi, które mieszczą się w skórze właściwej. Zapewniają one tkance podskórnej pewną wytrzymałość.U osób otyłych tkanka podskórna może być dość gruba, zwłaszcza na brzuchu, gdzie osiąga ona niekiedy kilka centymetrów. W przypadku poważnej szybkiej utraty wagi warstwa tłuszczowa znacznie się zmniejsza; im człowiek jest starszy, tym mniej elastyczna jest jego skóra i tym mniej przylegająca do podłoża. Po czterdziestce nie należy chudnąć zbyt raptownie, gdyż mogą tworzyć się fałdy. Paznokcie i włosy są częścią powłoki skórnej.